Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan

 In Achtergrondverhalen

Er zijn diverse plekken in Amsterdam waar op vrij grote schaal goed voedsel verspild wordt. Je kunt hierbij denken aan markten en groothandels, maar ook aan festivals, beurzen en evenementen. In onze optiek zou daar eigenlijk iets mee gedaan moeten worden en dan het liefst structureel. Initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan zijn talrijk. Vooralsnog komen veruit de beste initiatieven van pionierende burgers, die vinden dat het zo niet langer kan. Zij komen met vindingrijke vondsten om allerhande mooie producten te maken van de bijna verspilde waren. Deze ontwikkeling is inherent aan de tijd waarin we leven. Steeds minder burgers zijn bereid om te wachten tot de politiek heeft bedacht wat ze aan allerhande maatschappelijke problemen willen gaan doen, met in het achterhoofd houdend, dat alle voorgaande oplossingen niet of zelfs averechts werkten. 

Ophalen & Sorteren

Wij zijn maar gewoon begonnen met het ophalen van alle AGF, die we krijgen konden. Doorgaans een bestelbusje vol. Vaak stond er ook veel meer dan we mee konden nemen. Daar komen we onder andere ook de mensen tegen van Guerilla Kitchen, de Voedselbank en diverse interkerkelijke organisaties. De groothandels die ons hun afgekeurde AGF geven, zijn blij dat er organisaties zijn, die nog iets nuttigs willen doen met deze partijen afgekeurde AGF. Over het algemeen is er zo’n 40-60% nog direct bruikbaar tot zelfs langer houdbaar. We halen dus zoveel mogelijk op en sorteren dit vooralsnog bij mij in de achtertuin in Amsterdam noord. We gooien weg wat weg moet en het overige sorteren we op: direct verwerken en langer houdbaar.

 

Uitdelen

Uitdelen … Ik heb het altijd al leuk gevonden. Vroeger op school toen ik jarig was en later aan vrienden als ik weer eens aan het ontspullen was geslagen. Dat je een verjaardag geeft, waarbij mensen niks mogen geven, maar wel iets mee moeten nemen uit de verschillende dozen met overbodig geworden spullen. Groente en fruit uitdelen is ook een geweldige bezigheid. Zoals vorig jaar op het Beyond Festival, waar we stapels geredde komkommers, tomaten, peren, appels en citroen uit konden delen op de camping, tijdens oververhitte dagen. En op straat aan verbaasde voorbijgangers, die konden kiezen uit een doosje aardbeien, een bakje druiven, perziken, bananen, komkommers, avocado’s of lekker van alles wat. Sommigen waren zo verbaasd dat ze dachten dat het een grapje was, of ze zochten naar de verborgen camera. “Geven jullie dit lekkere fruit echt zomaar weg? Maar waarom dan?” Wanneer we uitlegden dat het ging om verspild voedsel en een blik in onze overvolle bus wierpen, waren ze met stomheid geslagen. Zo werd dit initiatief om voedselverspilling tegen te gaan, geboren.

 

Krijg je nu ook zin om groente en fruit uit te delen, aan mensen die zich dit niet kunnen veroorloven, kom ons dan helpen. Er is genoeg te doen én: vele handen maken licht werk. Meld je dan hier aan om Food waste Fighter te worden.

Aanbevolen Berichten

Plaats een reactie